top of page

Livet i den moderne verden

Stress er en velkjent tilstand i den moderne verden. Aldri har vi hatt større komfort, flere hjelpemidler, avansert teknologi og kommunikasjonsmidler. Vi har heller aldri vært omgitt av mer reklame og påvirkning om hva vi trenger, hvordan vi skal se ut, hva vi bør gjøre, og hvor vi bør dra.

 

Etter at sosiale medier gjorde sitt inntog, lever vi mer offentlig enn noen gang før. Store selskaper lokker med svimlende summer og gjør det ekstra fristende for mange å opptre som levende reklameplakater, som krever at de til enhver tid filmer livet sitt, poster det på sosiale medier og reklamerer for produkter noen har skapt et behov for. 

Hvordan reagerer kroppen og systemet vårt på den konstante informasjonsstrømmen og eksponeringen? Hva skjer over tid når man aldri logger av og lar kropp og hjerne få hvile?

Stress

Hva gjør dette med oss?

Kroppens autonome nervesystem har sofistikerte mekanismer for å håndtere øyeblikk av stress og fare. Men disse mekanismene har ikke utviklet seg raskt nok til å håndtere den uavbrutte strømmen av stressfaktorer forårsaket av deadlines, arbeidsoppgaver og kommunikasjonsteknologi som for få år siden ikke eksisterte.

Når vi er ferdig på jobb, har vi kanskje like mange oppgaver hjemme. Barn skal kjøres til og fra aktiviteter, møter i lag og foreninger, sosiale medier som skal sjekkes, og kanskje avsluttes kvelden foran nok en skjerm som byr på dramatiske scener i form av fiction eller levd liv.

 

I slike situasjoner er det lett å ende opp i konstant kamp, ​​flukt eller frys-modus. Hjernen prosesserer kontinuerlig input utenfra, og kroppen klarer ikke å «slå av» å komme tilbake til ro, fred og trygghet. Resultatet kan bli kronisk stress og følelsesmessig utmattelse. Dette fører i mange tilfeller til at vi puster for mye - hyperventilerer.

bottom of page