top of page

Pustens innvirkning på spenninger og smerte

Når man har et godt og funksjonelt pustemønster er diafragma, vår primære pustemuskel, aktiv og med på å stabilisere kjernen og ryggraden slik at vi har god holdning.

 

Har man et overflatisk pustemønster, kan det over tid føre til dårlig holdning og dårlig bevegelsesmønster som kan føre til spenninger i muskler og ledd. Mest vanlig er spenninger i skuldre, nakke, kjeve og hode. 

 

Når man ikke bruker de primære musklene som stabiliserer kroppsholdningen, vil kroppen kompensere ved å bruke mindre muskler som egentlig ikke er designet for denne jobben. Dette kan over tid føre til spenninger og smerter i ulike deler av kroppen.

Spenninger og Smerte

Stress kan påvirke spenninger og smerter

Når den sympatiske delen av nervesystemet er aktivert, fight or flight, vil kroppen justere pustemønsteret for å gjenopprette balanse. Dette endrer måten vi bruker pustemeusklene, påvirker motorikken og kan føre til muskel- og skjelettsmerter. 

 

Stress kan aktivere triggerpunkter. Triggerpunkter er ømme områder i musklene som ofte forårsaker smerter. Triggerpunkter manifesterer seg f.eks. som muskelstivhet, svakhet, svimmelhet, kvalme. Dette kan igjen føre til endring av bevegelsesmønstre. 

Nyere studier antyder at stimuleringen av barorefleksorer som oppstår under veiledet langsom, dyp pusting kan stimulere vagusnerven og redusere spenninger og smerte. 

bottom of page