top of page

Har du har vanskelig for å sovne, eller sliter med å sove så lenge du ønsker?

Kroppen hviler når vi sover. Denne hvilen er viktig for en sunn funksjon av kroppens systemer. En gjennomsnittlig voksen trenger minst syv timers søvn hver natt. 

 

Når man er søvnløs, sliter man ofte med å være søvnig på dagtid. Man kan få dårligere konsentrasjonsevne, og man har lettere for å bli irritert. Studier viser at de som sover mindre har større sannsynlig for å få helseproblemer som hjertesykdom, astma, fedme og diabetes. Søvnløshet kan også føre til depresjon og angst.

 

Dårlig søvn kan ha mange årsaker. En årsak kan være den moderne levemåten med lys fra dataskjermer og mobiltelefoner til alle døgnets tider. Skjermbruk om kvelden gir kroppen utydelige signaler om hva som er dag (arbeid) og natt (hvile), og skaper ubalanse i den autonome stressresponsen i nervesystemet.

 

Forskning har antydet at å bruke pusteøvelser som avslapning før søvn, kan forbedre søvnkvaliteten og hvor lenge vi sover. På lang sikt kan dette være mer effektivt enn bruk av medikamenter for å få sove.

Hvordan kan man forebygge søvnløshet?

Det finnes ulike tiltak for å forebygge søvnløshet:

  • Å ha gode rutiner for når man legger seg

  • Nok fysisk aktivitet

  • Redusere lyskilder (skjermer) før leggetid

  • Redusere oppkvikkende midler som kaffe, te og alkohol 

  • Avspenning og meditasjon

  • Pusteteknikker

Søvnløshet

Tips for å oppnå bedre søvnkvalitet

Pust sakte! Legg en hånd på magen og en på brystet. Pust rolig og lett i femten minutter før du legger deg, eller når du ligger i sengen.

 

Pust med nesen! Nesepust under søvn er veldig viktig. Det forhindrer snorking, søvnapné og beskytter mot tannkjøttsykdom. Hvis du våkner med tørr munn om morgenen, er sjansen stor for at du puster med munnen når du sover. 

 

Tape munnen før du legger deg! Da unngår du å puste med munnen om natten. Du kan bruke kirurgisk tape fra apoteket, eller du kan bestille Sleep Tape eller Myotape på nett.

 

Unngå å spise et stort måltid rett før leggetid! Da går ikke fordøyelsen på høygir og det er lettere for kroppen å falle til ro. Alkohol er et stimulerende middel; selv om det kan få deg til å sovne, vil søvnkvaliteten være dårlig.

 

Ligg på venstre side! Den beste posisjonen å ligge i for å få en god natts søvn, er på på venstre side. Dette reduserer ventilasjonen, noe som gjør det mindre sannsynlig at pusten din blir ukontrollert. Forskning har også vist at å ligge på venstre side reduserer sure oppstøt under søvn.

 

Hold soverommet rent, luftig og skjermfritt! Mye støv kan føre til at nesen blir tett og det blir tyngre å puste. God lufting før leggetid hjelper også på luftkvaliteten i rommet. Det er mer sannsynlig at du får en god natts søvn hvis soverommet ditt er en teknologifri sone.

bottom of page